Вітаємо з високою нагородою!

Наукова спільнота Академії соціальних наук України щиро вітає віце-президента Академії пана Євгена Сінкевича із високою нагородою - Капітулою імені гетьмана Івана Виговського!

22 травня 2017 р. у залі Сенату Казимирівського палацу Варшавського університету (Польща) відбулося урочисте вручення Капітули імені гетьмана Івана Виговського (нагорода за особливі заслуги). Гетьман Іван Виговський у 1659 р. підписав Універсал про доручення українських земель до Речі Посполитої як рівноправного члена об’єднання Королівства Польського і Великого Кнізівства Литовського; його 22 травня 1659 р. ратифікував Сейм Вальний.

Капітула імені гетьмана Івана Виговського була заснована найбільш знаними польськими університетами у 2014 р. на знак солідарності з українськими колегами, що сповідують європейські цінності та досягли значних успіхів у науковій діяльності. Це зазвичай знані в Україні та Польщі вчені, які вже були на стажуванні та програмах (Варшавська літня школа, фундація ім. Ю. Мяновського, фундація Королеви Ядвіги, стипендія Міністерства освіти Республіки Польща тощо) або отримували інші відзнаки.

На засіданні засновників Капітули у 2017 році було ухвалено рішення відзначити 11 осіб. Серед них чотири історики, решта економісти, юристи, філологи і представники технічних наук. Усі вони володіють польською мовою і мали позитивні рекомендації від польських науковців із провідних університетів Польщі. Окрім спеціального диплому, нагороджені отримують право на стажування в університетах Польщі (одна особа в шести університетах упродовж року, інші в двох університетах упродовж чотирьох місяців).

Вели засідання Ян Маліцький (шеф-секретар) і проректор Варшавського університету професор Мацєй Душчик. Президент Анджей Дуда перебував із візитом в Сінгапурі. Тому від його імені привітання нагородженим прочитала уповноважена Президентом пані Уршила Дорошевська. На ім’я нагороджених надіслав привітання Маршалек (спікер) Сейму (парламенту) Республіки Польща. В привітаннях відзначено особисті заслуги лауреатів і роль їх навчальних закладів у розвитку польсько-української наукової співпраці.

4-місячне стажування в двох провідних університетах Республіки Польща отримав д.і.н., професор Євген Сінкевич (Чорноморський національний університет ім. Петра Могили). Кожен із лауреатів отримав можливість короткого виступу щодо своєї попередньої діяльності та планів реалізації стажування.

Вітаємо Євгена Григоровича з почесною нагородою! Зичимо здоров’я, добробуту і творчої наснаги!