Презентація монографії проф., д.і.н. Ігоря Робака та к.і.н. Вадима Ільїна «Харківська охорона здоров'я в післявоєнний радянський період (1945-1991 рр.)»

23 січня 2019 року в Центрі медичного краєзнавства імені професора В.Д. Отамановського відбулася презентація монографії Президента Академії соціальних наук України, проф., д.і.н. Ігоря Робака та к.і.н. Вадима Ільїна «Харківська охорона здоров'я в післявоєнний радянський період (1945-1991 рр.)».  У ній висвітлено особливості та якісні зміни, що характеризують розвиток охорони здоров’я в Харкові впродовж 1945–1991 рр. Автори простежилизв'язок процесів, які відбувалися в охороні здоров'я на союзному та республіканському рівні, з функціонуванням галузі у великому промисловому місті. Видання завершилотрилогію з історії охорони здоров'я в Харкові XVIII–XX ст., робота над якою тривала 18 років.

Презентація пройшла у дружньому колі зацікавлених осіб, які студіювали чи брали участь у розбудові харківської охорони здоров’я у зазначений період. Відвідали захід й почесні гості – Володимир Яворський і Борис Рогожин, які безпосередньо брали участь у розбудові тодішньої мережі охороноздоровчих закладів у місті та області. Від них учасники заходу почули, як саме розвивалася мережа, як відобразилася криза 90-х років минулого століття.

Цікавими виявилися дані про успішно реалізовані харківські проекти, зокрема, єдину диспетчерську службу швидкої допомоги, аналогів якої в країні не існувало в той час. Згадали й про ті плани, що не здійснилися у зв’язку з кризовими явищами в економіці. Володимир Яворський зазначив, щ автори монографії дуже професійно підішли до виконання дослідження, адже проведений ґрунтовний аналіз статистичних даних, багато матеріалів оприлюднено з фондів лікарень, а особливо цікавими виявилися усні історичні джерела, якими послуговувалися автори монографії. Робота отримала високу позитивну оцінку та викликала зацікавленість професійної спільноти, не тільки істориків, а й лікарів.

В рамках презентації присутні змогли оглянути виставку літератури «Крокуючи сторінками медичного Харкова», де розміщені видання, що ілюструють розглянутий у монографії період. Цікавими виявилися підбірки книжок, зокрема, присвячені діяльності проф. Л.Т. Малої, 100-річчя з дня народження якої ми відзначаємо в цьому році. Наприкінці зустрічі авторський колектив обмінявся з присутніми традиційними подарунками – тематичною літературою з медичного краєзнавства. Колектив Академії соціальних наук України бажає авторам натхнення та подальших наукових звершень!